luni, 27 iunie 2011

Doar două site-uri de socializare protejează în mod automat confidențialitatea profilurilor minorilor


Numărul minorilor care folosesc site-urile de socializare este în creștere în Uniunea Europeană; în momentul de față, sunt prezenți pe rețelele sociale 77% dintre adolescenții cu vârsta de 13-16 ani și 38% dintre copiii cu vârsta de 9-12 ani care folosesc internetul.

Doar două site-uri de socializare (Bebo si MySpace) testate la solicitarea Comisiei Europene au setări standard care nu permit accesarea profilurilor minorilor decât de persoanele din lista lor de contacte autorizate și doar patru site-uri se asigură că minorii nu pot fi contactați în mod automat decât de prieteni (Bebo, MySpace, Netlog si SchuelerVZ). Acestea sunt rezultatele incluse într-un raport recent publicat de CE cu privire la implementarea „Principiilor pentru rețele de socializare mai sigure cu aplicabilitate în UE”, un acord de autoreglementare pentru a-i proteja pe copii în mediul online .
 Citește mai departe...

marți, 21 iunie 2011

Mozilla va integra în browser-ul Firefox un cititor propriu de PDF-uri

Mozilla lucreaza la un proiect care va aduce browser-ului Firefox un plug-in propriu pentru citirea PDF-urilor, folosindu-se de HTML5 și Javascript, astfel că utilizatorii nu vor mai fi nevoiți sa instaleze plug-in-ul Adobe. Cititorul de PDF-uri va fi integrat în Firefox în cel mult 3 luni, a anuntat Andreas Gal, cercetător la Mozilla.

Dacă planurile Mozilla vor fi duse la bun sfârșit, Firefox va deveni al doilea browser major, după Google Chrome, care va avea un sistem propriu de citire a PDF-urilor.

În timp ce Google folosețte un API (application programming interface) pentru crearea
propriului plug-in pentru Chrome, Mozilla va folosi doar HTML5 ți JavaScript pentru deschiderea fisierelor PDF. Mozilla va face disponibil utilizatorilor noul cititor de PDF-uri sub forma unei extensii pentru Firefox, scopul final fiind acela de a fi oferit, în viitor, odată cu browser-ul.

Cei de la Mozilla au ales HTML5 pentru dezvoltarea propriului plug-in din motive de securitate, dorind să micșoreze riscurile unor atacuri informatice. 

SOLSTITIUL DE VARA – 21 IUNIE – Cea mai lunga zi a anului

Suntem în plin solstiţiu de vară, iar Google ține să vă reamintească într-un mod mai mult decât original, prin intermediul unui desen ce poartă semnătura artistului japonez Takashi Murakami.

Astăzi la ora 15 şi 26 de minute are loc solstiţiul de vară, care marchează începutul verii astronomice. Solstiţiul de vară marchează începutul verii astronomice. Soarele se va afla la 23 grade şi 27 minute distanţă unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului. 

Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32de minute, durata nopţii fiind de numai 8h 28 de minute. După momentul solstiţiului de vara, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, pâna la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

marți, 14 iunie 2011

Ansamblul „Hajdina”, la Rimini

       În perioada 18-22 mai, Ansamblul Folcloric „HAJDINA”, a reprezentat România la Festivalul Internaţional de Folclor şi de Cântece RIMINI, ITALIA.
            Au fost prezente 29 de formaţii din 10 ţări: 7 din Croaţia, 5 din Slovenia, câte 4 din Bulgaria şi Serbia, 2 din Bosnia-Herţegovina şi Letonia, şi câte una din Montenegro, România, Turcia, Ungaria, Italia.
            Distanţa de 1445 km până la Rimini, a fost parcursă de dansatorii ludușeni în 22 de ore, dar oboseala în asemenea situaţii, „nu are curajul să se manifeste”, după cum s-a exprimat instructorul ansamblului, dl. Toth Sandor. La jumătatea drumului au poposit la Centru Cultural „BÁNFFY”, din Lendava, Slovenia. În programul festivalului, pe lângă dansurile populare, a avut loc o paradă de porturi populare, o  întâlnire cu primarul oraşului Rimini și cu conducătorii celorlalte formaţii participante la festival, prilej cu care s-a făcut un schimb de cadouri între ei. După ceremonia oficială de deschidere a festivalului, a urmat prezentarea programelor artistice.
„În prima parte a programului, Hajdina a dansat după două formaţii din Belgrad, prezentând dansuri din Călata. Ansamblul s-a prezentat impecabil, dovadă fiind faptul că, imediat după reprezentație, au fost căutaţi de delegaţia din Belgrad, şi invitaţi pentru Festivalul Ţărilor Dunărene, ce va avea loc în luna decembrie a acestui an, la Belgrad. În partea a doua a festivalului, ansamblul „Hajdina” a prezentat coreografia „Dansuri maghiare din Palatca”, pentru care au primit aprecieri şi laude, în mod deosebit.”, a declarat dl. Toth Sandor.













             

vineri, 3 iunie 2011

Ziua eroilor, marcată și la Luduș

Ziua eroilor, 2 iunie 2011, a fost marcată la Luduș prin slujbe religioase și depuneri de coroane la Monumentul ridicat în anul 1934, în  cartierul Gheja, al orașului Luduș, în amintirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial și la Monumentul din vechiul centru civic al orașului, înălțat în anul 1960, spre cinstirea memoriei eroilor ludușeni din Al Doilea Război Mondial. Pentru întâia oară la Gheja, a participat un cor de gardă militar, trimis de Garnizoana din Târgu Mureș.

Rapsodii de primăvară

Sub genericul „Rapsodii de primăvară”, duminică, 29 mai 2011, a avut loc la Luduș, pe scena Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, un concert extraordinar susținut de basul Pompeiu Hărășteanu în colaborare cu artiști ai Operei Naționale din București: Bianca Ionescu, Florin Diaconescu, balerinii Ovidiu Matei și Mădălina Stoica, și regizorul Eugen Todoran. A fost o după-amiază de neuitat pentru ludușeni, un eveniment unic.